Autoverzekering

Als je met je auto in het verkeer bent, loop je verschillende risico’s. Je kan bijvoorbeeld aansprakelijk gesteld worden voor het veroorzaken van schade of letsel bij anderen. Maar je eigen auto kan ook beschadigd raken of gestolen worden.

WA Verzekering

De Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen is wettelijk verplicht als je een motorvoertuig hebt. Je bent verzekerd als je schade bij anderen veroorzaakt met je motorvoertuig en daarvoor aansprakelijk bent. Je bent verzekerd voor zowel materiële schade als letselschade veroorzaakt aan anderen dan jijzelf. Met de Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen ben je niet verzekerd voor schade aan je motorvoertuig, hier zijn de beperkt cascoverzekering en de volledig cascoverzekering voor. Deze verzekeringen kan je naast de verplichte Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen afsluiten.

Beperkt cascoverzekering

Met een beperkte cascoverzekering is je motorvoertuig verzekerd voor bijvoorbeeld diefstal en schade door een storm of bliksem. Ook wanneer je een aanrijding hebt met een dier ben je verzekerd.

Volledig cascoverzekering

Met een volledig cascoverzekering ben je, naast alle schade die gedekt wordt door een beperkte cascoverzekering, ook verzekerd voor schade die jijzelf hebt veroorzaakt aan je motorvoertuig. Wanneer iemand schade aan je motorvoertuig veroorzaakt, dan ben je ook verzekerd.
Eerst zal je verzekeraar de schade aan je vergoeden. Je verzekeraar zal dan vervolgens de schade op de dader verhalen. Op deze manier krijg je snel en gemakkelijk je schade vergoed.

Van welke factoren is de hoogte van de premie afhankelijk?

De hoogte van de verzekeringspremie is afhankelijk van:

  • Je leeftijd.
  • Kenmerken van het motorvoertuig, waaronder de prijs.
  • Het aantal kilometers dat je per jaar rijdt.
  • Of je de auto, motor of brom- of snorfiets privé of zakelijk gebruikt.
  • Hoeveel schadevrije jaren je hebt.