Tweede hypotheek

Een tweede hypotheek wordt afgesloten naast je eerste hypotheek en heeft net als deze je huis als onderpand. Het afsluiten van een tweede hypotheek is in de meeste gevallen de voordeligste oplossing voor bijvoorbeeld het financieren van een verbouwing.

Voowaarden

Het afsluiten van een tweede hypotheek is aantrekkelijk omdat de rente fiscaal aftrekbaar is, mits je de hypotheek besteedt aan de verbouwing van je huis. Hierdoor betaal je over een tweede hypotheek doorgaans minder rente dan over een persoonlijke lening. Een bijkomend aantrekkelijk aspect is het feit dat je met het afsluiten van een tweede hypotheek gewoon kan blijven beschikken over je spaarvermogen. Het afsluiten van een tweede hypotheek vergt dus geen inleg van eigen vermogen.

Kosten

Net zoals bij je eerste hypotheek worden er voor het afsluiten van een tweede hypotheek wel afsluitkosten, notariskosten en taxatiekosten berekend. Hierdoor is een tweede hypotheek minder geschikt als lening voor relatief kleine uitgaven. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek ben je vrij om het soort en de rentevorm te kiezen. Ook in de keuze van de verstrekker ben je vrij, al kan de keuze voor een andere verstrekker dan die van je eerste hypotheek moeilijkheden opleveren. In het geval van betalingsproblemen heeft de verstrekker van de eerste hypotheek altijd voorrang op de verstrekker van de tweede. Dit zorgt ervoor dat niet veel andere partijen een tweede hypotheek zullen verstrekken en je in de meeste gevallen dus aangewezen bent op je huidige, eerste verstrekker. Indien een andere verstrekker wel akkoord gaat met je tweede hypotheek, zal deze dikwijls een iets hogere rente berekenen om het extra risico te compenseren.

Leenbedrag tweede hypotheek

Hoeveel je kan lenen met een tweede hypotheek is afhankelijk van je persoonlijke situatie en in grote mate van het bedrag van je huidige hypotheek en de overwaarde van je huis. Indien je voor je eerste hypotheek al maximaal geleend hebt, zal je de overwaarde van je woning moeten aantonen. In de meeste gevallen zal hiervoor een taxatierapport moeten worden opgemaakt. In enkele gevallen volstaat de WOZ-beschikking van de gemeente. Ook indien je woning pas na een verbouwing in waarde stijgt, is het mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten. Hiervoor moet echter in het taxatierapport de maximale executiewaarde na verbouwing worden opgenomen. Dit is een schatting en daarom zal de hypotheekverstrekker in veel gevallen niet het gehele bedrag in één keer verstrekken maar een deel achterhouden. Dit deel wordt achteraf verstrekt nadat je alle facturen van de verbouwing kan overleggen. Dit kan voor problemen zorgen indien je grote bedragen vooraf dient aan te betalen. Laat je dus goed voorlichten.

Voordelen

  • Je kan grote bedragen lenen, ook als je niet beschikt over een groot eigen vermogen.
  • De rente is fiscaal aftrekbaar indien je de hypotheek besteedt aan je woning.
  • Je kan zelf de vorm van de hypotheek bepalen.
  • De rente is in de meeste gevallen lager dan die van een persoonlijke lening.
  • Je kan ook lenen als je maximaal geleend hebt op je eerste hypotheek.

Nadelen

  • De kosten van het afsluiten maken de hypotheek ongeschikt voor relatief kleine bedragen.
  • Het kiezen van een andere verstrekker dan die van je eerste hypotheek kan moeilijk zijn.
  • Indien je huis geen overwaarde heeft, krijg je het bedrag veelal niet in één keer tot je beschikking.

Net zoals het geval is bij een eerste hypotheek, zijn de voorwaarden en mogelijkheden van een tweede hypotheek strikt persoonsgebonden. Wij informeren je graag over de mogelijkheden.