Hypotheek maandlasten

Wat je in totaal aan hypotheeklasten kwijt bent, hangt af van wat je aan rente en aflossing (of spaarpremie) betaalt. Toch is dat maar een deel van het verhaal. Je hypotheek is namelijk ook van invloed op je belastingen. Daardoor kunnen je vaste lasten dalen of stijgen. Waar moet je rekening mee houden?

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrente die je betaalt mag je aftrekken van je belastbaar inkomen. Je betaalt daardoor minder inkomstenbelasting, een voordeel dat kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar. Wat je aan rente en aflossing of spaarpremie betaalt noemen we de bruto maandlasten. Trek je van dat bedrag je belastingvoordeel af, dan heb je de netto maandlasten. Hoe groot het belastingvoordeel precies is, rekenen we graag voor je uit.

Eigenwoningforfait

De Belastingdienst beschouwt je woning als een bron van inkomsten. Daarom moet je een bepaald bedrag bij je inkomen optellen, het zogenaamde eigenwoningforfait. Over dat bedrag betaal je belasting. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de waarde van je woning.

Gemeentelijke belastingen

Je gemeente stelt ieder jaar opnieuw vast wat de WOZ-waarde van je woning is. Deze WOZ-waarde is de grondslag voor gemeentelijke belastingen als onroerendzaakbelasting, rioolrecht en reinigingsrecht.