Hoeveel lenen

Voordat je een huis zoekt, zul je willen weten hoeveel je kunt lenen. Je kunt dat uitrekenen met allerlei rekenmodules op het internet, maar daaraan kun je geen rechten ontlenen. Voor een serieuze en realistische berekening kun je contact opnemen met ons kantoor.

Bij het bepalen van je hypotheekbedrag spelen verschillende factoren een rol:

Je inkomen

Met je salaris moet je jouw hypotheeklasten kunnen betalen, ook op de langere termijn. Je inkomen is dus bepalend als het gaat om de hoogte van het hypotheekbedrag. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) stelt ieder jaar de financieringslastpercentages vast: het percentage van het bruto inkomen dat geldt als maximum bruto hypotheeklast.
Is het aannemelijk dat je inkomen nog flink zal stijgen, dan mag een geldverstrekker daar rekening mee houden.

De waarde van je woning

De maximale hypotheek mag niet hoger zijn dan een bepaald percentage van de waarde van de woning. Als je een bestaand huis koopt, mag in 2015 de maximale hypotheek 103 procent van de waarde van het huis bedragen. Dit percentage wordt ieder jaar minder:

  • 103 % vanaf 1 januari 2015
  • 102 % vanaf 1 januari 2016
  • 101 % vanaf 1 januari 2017
  • 100 % vanaf 1 januari 2018

Deze percentages zijn belangrijk omdat je bij de aanschaf van je woning nog bijkomende kosten hebt zoals notariskosten, makelaarskosten, overdrachtsbelasting en kosten voor hypotheekadvies. Op dit moment kun je deze bijkomende kosten nog (voor een deel) meefinancieren op de hypotheek, na 2018 kan dat niet meer. Je moet ze dan zelf betalen.

De hypotheekrente

Hoe lager de hypotheekrente, hoe lager je woonlasten. Je kunt met een lage hypotheekrente daarom vaak een hogere hypotheek krijgen. Als je een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie profiteer je vaak van een gunstigere rente.