Lenen

Het kan gebeuren dat je tijdelijk krap zit of voor een grote uitgave staat. Op zo’n moment biedt een lening uitkomst. Maar wat is de beste lening in jouw situatie? En welke lening past binnen jouw mogelijkheden tot terugbetalen? Of het nu gaat om een toekomstige studie, een nieuwe keuken of een reis maken: het doel van besteding bepaalt vaak de vorm van lenen. Echter, je voorkeur is bepalend welke financiering bij je past.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een vast bedrag dat je direct op je rekening gestort krijgt. Het is daarom vooral geschikt voor grote aankopen zoals een auto of een nieuwe keuken. Bij een persoonlijke lening betaal je maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing. Omdat de rente tijdens de hele looptijd gelijk blijft, weet je precies waar je aan toe bent. Je mag tussentijds boetevrij aflossen.

Voordeel

  • Je weet precies wat je betaald en hoelang de looptijd is

Nadelen

  • Al je tussentijds wil aflossen, dien je in de meeste gevallen rekening te houden met een boete
  • Rente is meestal hoger dan een doorlopend krediet

Bij het aanvragen van een persoonlijke lening zijn wij wettelijk verplicht informatie op te vragen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Je persoonlijke lening wordt ook geregistreerd bij het BKR.

Tip: Voor je persoonlijke lening betaalt je rente. Als je de lening gebruikt voor je huis, dan kan het zijn dat de rente aftrekbaar is. Het is ook mogelijk dat dan een andere leenvorm aantrekkelijker is. Laat je daarom goed voorlichten bij het nemen van een lening.

Doorlopend krediet

Met een doorlopend krediet beschik je altijd over extra financiële armslag. Je bepaalt dus zelf waarvoor en wanneer je het geld gebruikt. Het is een geschikte financieringsvorm als je geld nodig hebt, maar nog niet precies weet hoeveel en op welk moment. Je mag met een doorlopend krediet altijd geld opnemen en aflossen tot een vooraf afgesproken limiet. Je betaalt pas rente vanaf het moment dat je een bedrag hebt opgenomen. Bij dit krediet kan de rente tijdens de looptijd veranderen omdat de looptijd niet vaststaat en er geen afspraken over de rente zijn gemaakt. Deze variabele rente is over het algemeen hoger dan de rente op een persoonlijke lening. Je mag wel tussentijds boetevrij aflossen.

Voordelen

  • Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag
  • Je kunt tussentijds aflossen

Nadeel

  • Je betaalt een variabele rente

Bij het aanvragen van een doorlopend krediet zijn wij wettelijk verplicht informatie op te vragen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Je doorlopend krediet wordt ook geregistreerd bij het BKR.

Welke leenvorm uiteindelijk het gunstigst voor je is, bespreken wij graag met je in een persoonlijk gesprek.

Fiscale aspecten van geld lenen

Sinds het belastingstelsel 2001 is de betaalde rente op schulden niet aftrekbaar. Alleen leningen ter verwerving, onderhoud of verbetering van je woning, mits deze dient als hoofdverblijf, vormen hier een uitzondering op. In belasting box 3 wordt wel de hoogte van je schulden meegenomen in de bepaling van je vermogen. Het vermogen is hierbij het verschil tussen je bezittingen en je schulden.

Rente van de lening

Lenen is gemakkelijk, maar kost ook geld. Je betaalt namelijk naast de aflossing ook rente. En juist die rente kan een lening tot een last maken Het verschil tussen de goedkoopste en duurste aanbieders beloopt soms meer dan tien procent. Een lening van 10.000 euro kan daardoor bij de ene aanbieder duizenden euro’s meer kosten dan bij de ander. Het is daarom verstandig de verschillende aanbieders en leenvormen op tarieven én voorwaarden te vergelijken.
Met een deskundig advies op maat en een objectieve vergelijking tussen de diverse geldverstrekkers voorkom je dat je te maken krijgt met vervelende voorwaarden en dat je een veel te hoge rente betaalt. Maak daarom een afspraak voor veilig en verantwoord lenen.